Nästa generations hållbara gruvfordon

Jenny Fritzén, ansvarig för ReCare.
Foto: Jann Lipka
Jakob-Mining har en lång historia inom fordon för extrema miljöer. Sedan 2010 har bolaget levererat över 2 000 fordon till gruvindustrin, baserade på den militära versionen av Jeep Wrangler J8 och Dodge Ram tyngre modeller som 4500 och 5500.
– Inför elektrifieringen frågade vi vår dåvarande partner, Stellantis, om de planerade att ta fram el- eller dieselhybridversioner av sina fordon. När svaret var nej, insåg vi att vi behövde utveckla vår egen lösning, säger Will Wright vice president sales, som kom in i bolaget efter 25 år inom OEM-industrin på bland annat Volvo, Geely och Lotus.
JMV har sedan dess tagit fram en egen plattform för elektrifierade gruvfordon i samarbete med världsledande aktörer. Fordonen utvecklas av den tyska ingenjörsjätten EDAG, som har erfarenhet från bland annat tyska fordonsindustrin som ex Mercedes-Benz och VW, medan tillverkningen sker hos en etablerad kontraktstillverkare för tyska fordonsindustrin.
– Vi är inte en nischad garageverksamhet. Våra fordon byggs i samma anläggningar som fordon från stora biltillverkare, vilket garanterar kostnadseffektivitet, kvalitetsstandarder och spårbarhet, säger Wright.
Elektrifiering ger både miljö- och kostnadsfördelar
Att gruvindustrin nu driver på elektrifieringen handlar inte bara om hållbarhet. En av de stora driftsutgifterna för underjordsgruvor är kyla och ventilation, där dieselavgaser kräver enorma luftflöden för att hålla arbetsmiljön säker och med låga nivåer av skadliga luftpartiklar.
– Våra fordon kraftigt reducerar behovet av omfattande ventilation, vilket kan ge betydande besparingar. Dessutom har eldrift lägre driftskostnader genom färre rörliga delar, och våra fordon är designade för att hålla längre än dagens dieseldrivna alternativ.
Till skillnad från vanliga terrängfordon som anpassats för gruvdrift, har JMV utvecklat sina elbilar från grunden för att klara de extrema förhållandena i en gruva. Genom att använda beprövade fordonskomponenter, men optimera dem för gruvmiljö, minskar risken för driftstopp.
– Vi använder LFP-batteriteknik, samma som Tesla, eftersom det är beprövat och kostnadseffektivt. Våra fordon har en räckvidd på 250 kilometer och laddas från 20 till 80 procent på 45 minuter, vilket fungerar väl inom gruvornas arbetsscheman, förklarar Wright.
Konkurrerar med Toyota
JMV ser Toyota Hilux som sin största konkurrent, men menar att deras elfordon är en bättre långsiktig investering för gruvbolagen.
– En Toyota Hilux används normalt i tre år och skrotas sedan. Våra fordon byggs för gruvdrift från början, vilket gör att de håller längre och kräver mindre underhåll. Trots att de kostar ungefär lika mycket i inköp, blir de mer lönsamma över tid.
JMV:s fordon byggs enligt fordonsindustrins standard, vilket innebär att de uppfyller samma kvalitets- och dokumentationskrav som kommersiella bilar. Till skillnad från mindre konkurrenter, som tillverkar ett fåtal fordon per år med varierande specifikationer, kan JMV garantera enhetliga leveranser.
– Gruvindustrin vill inte ha unika fordon som skiljer sig från varandra. De vill ha tydliga specifikationer och fordon som kan jämföras med de stora aktörerna på marknaden, säger Will Wright.

Framtidens gruvfordon
JMV tillverka för närvarande 750 fordon per år och ser en stabil efterfrågan. Även om eldrift är huvudfokus, följer bolaget noga utvecklingen inom vätgas och solid-state-batterier.
– Vätgas är intressant på sikt, men tekniken är ännu inte mogen. Däremot testar vi solid-state-batterier i en av våra prototyper. Om utvecklingen går åt rätt håll kan det bli en stor förändring för branschen, både ur säkerhets- och effektivitetsperspektiv, säger han.
För att ytterligare öka attraktiviteten hos sina fordon planerar JMV att erbjuda gruvbolag en Mining Mobility as a Service-modell (MMaaS), där de står för förebyggande underhåll, service och uppgraderingar löpande.
– Gruvbolagen får fordon de behöver och vi kan erbjuda en mycket mer hållbar lösning än den traditionella köp och skrota modellen. Genom mobility services kan vi återvinna batterier och använda dem i framtida fordon efter att det ursprungliga fordonets skrotats.
Det innebär att ett begagnat batteri, som har livslängd kvar, återanvänds i ett nytt fordon. Detta kräver ett upplägg som MMaaS erbjuder då man inte kan sälja ett nytt fordon med begagnat batteri.
– Vi ser att gruvbolag hellre vill hyra fordon i stället för att äga. Genom att vi tar hand om service och återvinning, har de alltid tillgång till moderna och fungerande fordon, och vi maximerar användningen av komponenterna i fordonen.
Inga externa investerar
Till skillnad från många nystartade bolag inom elektrifiering har JMV inga venturekapitalbolag i ryggen.
– Vi är finansierade av en familjeägd koncern, vilket gör att vi kan ta långsiktiga beslut utan att behöva leverera snabba avkastningar. Det ger oss stabilitet och möjlighet att bygga en hållbar affärsmodell.
Med en stark ekonomisk bas, etablerade samarbetspartners och en tydlig strategi för elektrifiering ser JMV sig som en seriös aktör i gruvindustrins omställning.
– Vi vill att gruvbolagen ska se oss som en långsiktig partner. Elektrifieringen av gruvfordon handlar inte bara om teknik, utan om att skapa en pålitlig och hållbar lösning för framtidens gruvdrift, avslutar Will Wright.
