ANNONS - Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet rustar studenter för polisyrket

Madeleine, Tilda & Jonas.
Foto: Linnésuniversitetet

Polisyrket är mer aktuellt än någonsin. I en tid där brottsligheten ökar och samhället kräver en stark och flexibel poliskår, är Linnéuniversitetet i Växjö en nyckelaktör i att utbilda framtidens poliser i ett föränderligt samhälle.

Polismyndigheten har fått en ökad budget för att anställa fler poliser. Regeringen har också beslutat att antalet poliser ska bli fler i hela landet och att tillväxten ska ske i uniformerade poliser i yttre tjänst. Därmed behövs det fler utbildade poliser. Brottsligheten i Sverige ökar och blir allt grövre och sprider sig till molika delar av samhället, samtidigt som brottsligheten också flyttar in på de digitala arenorna. För att möta en ny och mer komplex brottslighet krävs det fler välutbildade poliser som kan agera snabbt och effektivt ute i samhället. Här gör lärosätensom Linnéuniversitetet en viktig insats.

– Vi har ett tydligt direktiv att stärka vår yttre verksamhet. Därför behöver vi fler sökande till polisutbildningen, säger Malena Grann, regionpolischef i Region Öst. I sin roll som regionchef har hon ansvar för att öka polistätheten i regionen.

Polisyrket innebär idag så mycket mer än att bara upprätthålla lag och ordning på mgator och torg. Det handlar om trygghetsskapande åtgärder, brottsförebyggande insatser och möjligheten att göra skillnad för medborgarna varje dag.

Samhället är i ständig förändring och det är av stor betydelse att följa med i den utveckling som sker. Här har forskningen en stor betydelse, exempelvis; tekniken utvecklas ständigt och med ny teknik följer nya möjligheter att begå gamla brott. Med kunskap om det senaste på den tekniska forskningsfronten ökar möjligheternaatt ligga steget före. Det kan handla om alltifrån cyberbrottslighet till digitalt våld i unga nära relationer. Relevant forskning kan då handla om att utveckla polisiära metoder men också om att utveckla en analytisk förmåga som behövs i det polisiära arbetet, för att bättre rusta för att förstå samhället och individen i samhället.

Foto: Linnésuniversitetet

På Linnéuniversitetets utbildning utrustas framtidens poliser med de verktyg som de behöver för att möta en alltmer komplex brottslighet. Här finns också fortbildningar för poliser som behöver skaffa sig expertis inom olika områden. Universitetet var för snart 25 år sedan ett av de första i Sverige att starta polisutbildning. Tidigare var det Polismyndigheten själv som utbildade svenska poliser.

Idag är Linnéuniversitetet ett av Sveriges mest populära lärosäten. Universitetet har ett modernt campus med ändamålsenliga undervisningslokaler. Lärosätet är känt för sina högkvalitativa utbildningar. På campusområdet möts teori och praktik på ett naturligt sätt, allt är samlat på ett ställe, något som också uppskattas av studenterna.

En av dessa är Madeleine som är 25 år och går andra terminen på polisutbildningen. Hon känner att hon hamnat helt rätt och att studentlivet är utvecklande.

– Att bli polis har alltid varit en dröm. Jag trivs otroligt bra här på Linnéuniversitetet. Miljön är fantastisk och lokalerna är moderna och fräscha. Våra lärare är väldigt engagerade och det känns bra för vi blirväl förberedda för vårt framtida yrke,berättar Madeleine.

Hon lyfter särskilt fram universitetets campus där studenterna har allt de behöver nära inpå.

– All service finns i direkt anslutning till campus, och miljön på campus är perfekt för både studier och träning. Det är väl genomtänkt och väldigt socialt. Det ger oss möjlighet att träffas på fritiden och träna tillsammans på de moment som vi behöver kunna som poliser. Att vi alla bor här gör det familjärt, säger Madeleine.

Foto: Linnésuniversitetet

Tilda, 23 år, som går sin sista termin innan aspirantdelen, är enig med sin studentkamrat.

– Jag valde Linnéuniversitetet eftersom jag hört mycket positivt om kvaliteten på utbildningen. Det har varit över mina förväntningar. Vi studenter bor nära varandra på campus, vilket ger en stark gemenskap och möjlighet att studera och öva tillsammans även på fritiden, berättar Tilda.

För henne väntar snart aspirantutbildning i Karlskrona.

Då ska de teoretiska kunskaperna omsättas i praktiken och i verkligheten i yttre tjänst. Under denna praktiska del av utbildningen får polisaspiranterna också betalt.

– För studenter som är intresserade av polisutbildningen kan jag verkligen rekommendera Linnéuniversitetet som lärosäte. Jag har fått en väldigt bra undervisning och känner mig väl förberedd för den praktiska delen av utbildningen, säger Tilda.

Foto: Linnésuniversitetet

Jonas Ek är biträdande prefekt vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete och har mer än 30 års erfarenhet som polis. Han berättar att utbildningen på Linnéuniversitetet är noggrant utformad för att möta dagens samhällskrav på polisyrket.

– Vi kombinerar teori med praktiska moment som polisiär konflikthantering och ordningshållning. Men vi lär också ut de grundläggande delarna som att köra utryckningsfordon och ingripande.Samtidigt läser studenterna juridik och beteendevetenskap. Vi förbereder helt enkelt studenterna med kunskaper för att hantera de varierande situationer som man möts av som polis, säger Jonas Ek och fortsätter.

– Vi är i slutfasen att färdigställa nya övningsmiljöer både när det gäller taktik och polisbilskörning och planer finns på ytterligare en byggnad på campus i anslutning till övriga polisutbildningslokaler.

Polisutbildningen på Linnéuniversitetet erbjuder även distansalternativ, vilket ger fler personer möjlighet att söka till polisutbildningen.

– De studenter som läser på distans är i Växjö 5 veckor per termin, de får en komprimerad utbildning under de veckor de är på plats, det blir både föreläsningar och praktiska övningar. De som läser på distans har möjlighet att bo på studenthotell nära campus. Distansutbildningen är lika omfattande som den campusbaserade, förklarar Jonas Ek.

Polisyrket är ett attraktivt karriärval med stora möjligheter till vidareutveckling. För Jonas Ek är det tydligt att polisutbildningen vid Linnéuniversitetet rustar studenterna väl för yrkeslivet.

– Vi ser till att våra studenter är redo för de utmaningar de kommer möta. Det handlar om att snabbt anpassa sig och förstå den föränderliga brottsligheten. Vi är stolta över att kunna bidra med välutbildade poliser som gör skillnad i samhället, avslutar Jonas Ek.

För den som söker ett meningsfullt yrke med variation och stora utvecklingspotential är polisyrket vid Linnéuniversitetet i Växjö ett utmärkt val.

Polisyrket – ett attraktivt karriärval med stora utvecklingsmöjligheter

Malena Grann, regionpolischef i region Öst.
Foto: Linnésuniversitetet
I takt med att samhället förändras ökar också behovet av en stark och närvarande poliskår. Brottsligheten blir grövre och mer omfattande, vilket ställer nya krav på polisens arbete och metoder. Nu förstärks polisens närvaro genom ett ökat antal poliser i yttre tjänst.

Vi har ett tydligt direktiv om att stärka vår yttre verksamhet i hela landet. Därför behöver vi fler sökande till polisutbildningen, säger Malena Grann, regionpolischef i region Öst.

Hon beskriver polisyrket som både viktigt och meningsfullt – ett arbete där man gör tydlig nytta och skillnad för samhället. Den meningsfullheten lockar många att söka till polisutbildningen.

– Alla regioner behöver fler poliser, och en åtgärd är att få fler att söka sig till yrket, säger Malena Grann.

Polisyrket handlar inte enbart om att upprätthålla lag och ordning. Det innebär även trygghetsskapande insatser och omfattar ett brett spektrum av arbetsuppgifter, från brottsutredningar och brottsförebyggande arbete till akuta insatser.

– Variationen i uppgifterna gör att många ser polisen som en attraktiv och långsiktig arbetsgivare, säger Malena Grann.

I takt med att brottsligheten förändras och breder ut sig även på nätet och digitala medier måste polisens arbetssätt anpassas.

– Vår verksamhet behöver ständigt utvecklas för att möta nya komplexa utmaningar. Vi satsar på ökad synlighet och närvaro ute på fältet. Ny lagstiftning ger oss dessutom bättre möjligheter att hantera brott direkt på plats, säger Malena Grann.

Tidigare utfördes många utredningar inomhus eller på polisstationer av särskilda utredare. Nu flyttas delar av detta arbete ut till poliserna i yttre tjänst.

– Att kunna agera och utreda direkt på platsen är en klar fördel. Det innebär snabbare lagföring och att fler brott klaras upp, säger hon.

Polisyrket erbjuder även stora möjligheter till personlig utveckling och karriär. Malena Grann, som själv började sin karriär som polis i yttre tjänst med fokus på ungdomsbrottslighet i ett utsatt område, är ett tydligt exempel.

– Jag hade aldrig tänkt bli chef när jag började som polis, men möjligheterna finns där. Vi har många interna utbildningar, och yrket är så brett att det finns flera olika vägar att gå, säger hon.

De poliser som vill specialisera sig eller utvecklas vidare i organisationen har stora m öjligheter att göra det.

– Det finns en kontinuerlig lärprocess hos oss. Våra poliser erbjuds fortlöpande vidareutbildning för att alltid vara rustade att möta förändringar i samhället, säger Malena Grann.

Polisen står inför stora och viktiga förändringar där fler poliser och moderna arbetsmetoder är avgörande för att kunna möta samhällets behov. Malena Grann och Polismyndigheten är positiva inför framtiden och det förändringsarbete som pågår.

För den som vill ha ett meningsfullt yrke med varierande arbetsuppgifter och tydliga utvecklingsmöjligheter är polisyrket ett utmärkt karriärval.