Expansiv europeisk kolkreditmarknad ger skogsägare tillgång till ny intäktskälla

Erik Ottosson, grundare och VD.
Kolkrediter representerar en ny inkomstkälla för skogsägare och är den första immateriella produkten från skogen. Kolkreditmarknaden är en existerande marknad där efterfrågan i Europa är stor men utbudet av europeiska kolkrediter är begränsat. Bolaget EKEN Financing Value Added Forestry vill på marknadsmässiga villkor öka konkurrensen om råvaran i skogen och ge skogsägare möjlighet till inkomster som inte enbart beror av virkesintäkter.
Europeiska företag står för cirka 40 procent av den globala efterfrågan på kolkrediter, men endast omkring 1 procent av den totala tillgången produceras i Europa. Efterfrågan i Europa överstiger idag väsentligt utbudet, vilket skapar en betydande affärsmöjlighet för skogsägare i Sverige och Norden, säger Erik Ottosson, EKENs grundare och vd.
EKEN Financing Value Added Forestry är ett svenskt företag som grundades 2020 och som utvecklar certifierade kolkreditprojekt i nordisk skog. Drivkraften bakom företaget är att intäkterna från kolkrediter ska möjliggöra för skogsägare att ställa om till ett mer hållbart skogsbruk och samtidigt dra nytta av den snabba tekniska utvecklingen inom skogssektorn. AI och data om enskilda träds tillväxt och hälsa utgör grogrund för ett nytt paradigm i skogsnäringen. EKEN bidrar till en tredje vägens skogsbruk, bort från dagens förödande polarisering mellan miljöintressen och industriskogsbruk.
Lagstiftning driver efterfrågan på kolkrediter
Den europeiska lagstiftningen skapar en växande efterfrågan på högkvalitativa kolkrediter. En stark drivkraft är Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), införlivad i svensk lagstiftning, som kräver att europeiska företag redovisar sina klimatutsläpp och sina åtgärder för att minska dem.
– Fram till nu har skogen enbart betraktats som en råvarukälla för timmer och pappersmassa, där intäkter endast genereras vid avverkning. Med kolkrediter ges skogsägare möjlighet att få nya inkomster baserat på skogens förmåga att lagra koldioxid, säger Erik Ottosson.
Att nu kunna erbjuda skogsägare betalt från en icke-fysisk intäktskategori är epokgörande och en synnerligen stimulerande utveckling att få vara del av, konstaterar Erik Ottosson.
Företagen kräver internationellt erkända standarder
– Vi erbjuder företag som systematiskt arbetar med att reducera sina koldioxidutsläpp med egna åtgärder, möjlighet att investera i högkvalitativa kolkrediter för att på sikt nå sina netto-noll-mål. Vi har, via internationella partnerskap, tillgång till de största kolkreditköparna på den europeiska marknaden, säger Erik Ottosson.
Tillgången till de certifierade kolkrediterna baseras på långsiktiga avtal med skogsägare som får betalt för att på delar av sin fastighet avverka med högre timmerandel. Träden får växa längre innan avverkning, vilket gör att virkesvolym, timmerandel och kolinlagring ökar, säger Erik Ottosson.
Kolkrediterna certifieras enligt VM 0045, en ny internationell standard, som är utvecklad för att förhindra fusk och greenwashing vilket kan förekomma med äldre standarder.
Attraktivt komplement till virkesintäkter
– Kolkrediter kompletterar skogsägarnas intäkter från massaved och sågtimmer. Det ger skogsägare ökad valfrihet i hur de vill bruka sin skog och en möjlighet att kombinera inkomster från klimatnytta med intäkter från virkesförsäljning. Detta leder i sin tur till en ökad förståelse för hur de kan optimera sitt skogsbruk, både ekonomiskt och klimatmässigt, säger Erik Ottosson.
I dagsläget samverkar EKEN främst med stora skogsägare, men med start hösten 2025 kommer företaget även att börja skriva arrendeavtal med mindre skogsägare runtom i landet. Skogsägare som är intresserade av en ny intäktskälla kan redan nu anmäla sitt intresse på EKENs hemsida.
– Befintlig och kommande EU-lagstiftning innebär en växande efterfrågan på kolkrediter med stigande ersättningsnivåer för skogsägare. En växande efterfrågan innebär stigande ersättningsnivåer för skogsägare. Kolkrediter är med andra ord ett attraktivt kommersiellt komplement till virkesintäkter, avslutar Erik Ottosson.
- EKEN arrenderar skogsmark genom avtal på 20–30 år, där skogsägare får ersättning för att förlänga omloppstiderna och låta skogen stå längre än den lägsta tillåtna slutavverkningsåldern. Detta leder till ökad kolinlagring, högre timmerkvalitet och ökad biologisk mångfald.
- EKENs projekt certifieras av tredjepartsrevisorer enligt Verra VM0045, den ledande internationella standarden för förbättrat skogsbruk (Improved Forest Management – IFM). Kolinlagringen säkerställs genom en dynamisk baslinje som jämförs med uppdaterade referensytor från Riksskogstaxeringen.
- Certifieringen innebär att projekten kommer att uppfylla högsta internationella kvalitetsstandard i förhållande till beständighet, additionalitet och risker för utsläppsläckage.
