Hållbarhet i fokus när guldet bryts

Metaller som guld, koppar och järn spelar en avgörande roll i den gröna omställningen – men hur hållbart utvinns de? Gruvindustrin står inför tuffa krav på minskade utsläpp, mer cirkulära processer och hållbara arbetsmetoder. På Björkdalsgruvan arbetar man aktivt med att bidra till en mer hållbar gruvnäring genom innovation och samverkan.
Björkdalsgruvan – en av Europas största guldgruvor
Björkdalsgruvan i Skellefteå är en av norra Europas största guldgruvor. Verksamheten startade för nästan fyrtio år sedan och har idag 250 egna anställda i en rad olika yrkeskategorier – allt från geologer och bergsarbetare till ingenjörer och processarbetare.
Genom åren har gruvan haft flera olika ägare, men sedan 10 år tillbaka drivs den av det kanadensiska bolaget Mandalay Resources.
– Det har varit positivt för oss att ha en ägare med ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv, säger Åsa Corin, platschef på Björkdalsgruvan.
Ständiga förbättringar för en hållbar gruvdrift
Hon menar att målet och visionen för verksamheten är att ta vara på resurserna på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt och ständigt arbeta med förbättringar.
– Men vi har inte samma ekonomiska muskler som de stora aktörerna i branschen, så vi kan inte byta ut hela maskinparken till eldrift över en natt. Men vi tar kontinuerligt små steg i rätt riktning, säger Åsa Corin.
Förutom att uppfylla strikta miljökrav drivs verksamheten med förnybar el och smarta återvinningsmetoder för att minska sitt klimatavtryck. Bland annat används sidoberget från verksamheten som ballast av en samarbetspartner, och möjligheten att tillverka betong av sanden från anrikningsprocessen undersöks.
– Vi ser hela tiden över hur vi kan optimera vår resursanvändning, säger hon.

Hållbarhet handlar också om relationer
Men hållbarhetsarbetet handlar inte enbart om tekniska lösningar, anser Åsa Corin.
Bra samarbeten och relationer med närboende är också en viktig del av strategin.
– Vi försöker hålla transporterna korta och handla lokalt så långt det är möjligt. Även säkerhetskraven, som har skärpts genom åren, går hand i hand med hållbarhetstänket.
– Mycket av det vi gör för miljön gynnar också arbetsmiljön för våra medarbetare och tvärtom. Allt från bekämpning av damm till korrekt hantering av kemikalier är högt prioriterat hos oss, förklarar hon.
Trots utmaningar ser Åsa Corin ljust på framtiden – så långt framtiden inom guldindustrin går att förutse.
– Gruvan har en livslängd på 10 år, lika mycket malm vi bryter ut ersätter vi med prospekteringsborrning varje år. Något slut på guldfyndigheten har vi inte sett, avslutar hon.
Om Björkdalsgruvan
- Björkdalsgruvan AB ligger 40 km nordväst om Skellefteå och är en av Europas största gruvor för utvinning av guld.
- Verksamheten har 250 egna anställda och 70 entreprenörer och ägs av Mandalay Resources.
- Gruvverksamheten startades 1988 i dagbrott och 2008 under jord. Sedan 2019 sker enbart brytning under jord.
- Anrikningen är på 1,4 Mton/år.
- Från start fram till slutet av 2024 har gruvan producerat 1,66 Moz, vilket motsvarar 51,6 ton guld.
För mer information, besök www.mandalayresources.com